• Tel: (532) 303 20 21 - (507) 138 20 05
  • info@mellidanismanlik.com

Koçluk Hizmetleri

Koçluk Hizmetleri

 

Koçluk günümüzde, bireylerin özel ve profesyonel yaşamlarında istedikleri hedefleri belirlemeleri ve hedefleri gerçekleştirmeleri için aldıkları destek süreci olarak tanımlanmaktadır.

 

Bu süreçte koç birey ile yol arkadaşlığı yapar. Doğru soruları sorarak, etkin olarak dinleyerek, gözlemleyerek, yönlendirme yapmadan, sınırlamalar getirmeden kişinin kendi yolunda ilerlemesine ve kendi potansiyelini ortaya çıkartarak hedeflerine ulaşmasına destek olur.

 

Gerçekte istediğiniz şeyin ne olduğunu, problemleri çözme için yeni yollar bulmanızı, DEĞERLERİNİZ konusunda net olmanızı ve davranışlarınızı ona göre belirlemenizi, İNANÇLARINIZIN sizi nasıl desteklediğini veya sınırladığını belirlemenizi ve gerekenleri değiştirmenizi, hedefleriniz ve ona giden yol konusunda netleşmenizi, kendi kaynaklarınızla bağlantıya geçmenizi ve bunları nerelerde kullanacağınızın yolunu gösterir.

 

 

Koç kimdir, ne değer katar?

 

  • Koç, amacınıza ulaşmanızda sizi harekete geçirecek ve gelişmeleri sizinle birlikte izleyecek kişidir.
  • Koç, zenginliğinizi ve potansiyelinizi açığa çıkaran, sizi hem zorlayan hem de motive eden kişidir.
  • Koç, sizin istediğiniz yaşamı sürdürme yolculuğunuzda ortağınızdır.
  • Koç, kendinizi tanımanızı sağlar.
  • Koç, hedeflerinizi gerçekleştirmek için gereken araçları, yapıyı ve desteği temin eder.
  • Koç, olumlu ve olumsuz alışkanlıklarınızı fark etmenizi sağlar.
  • Koç, vizyonunuzu gerçeğe dönüştürme sürecini sizinle paylaşır.

 

Koçluk neden işe yarar?

 

  • Koçluk, gelecek ve sonuç odaklıdır.
  • Koçluk, kişiyi harekete geçiren itici güçtür.
  • Danışan, koçluk sürecinde kendisi ve ilişkileri üzerinde farkındalık kazanır.
  • Danışan, süreç boyunca işinde ve özel yaşamında kullanabileceği yeni beceriler geliştirir.
  • Danışan, kendisini sorgulamayı ve geliştirmeyi öğrenir.
  • Koçluk süreci nasıl işliyor?

 

Her şeyden önce koçluk programları, koç ile danışan arasında güven ve gizlilik gerektiren bir “ortaklık” ilişkisine dayanır. Bunun yanı sıra karşılıklı sorumluluk ve istikrarlı bir çalışma gerektirir. Koçun üzerinde durduğu konular danışanın güçlü ve gelişmeye açık yönleri ile hedefleridir. Süreçteki temel amaç ise danışanın vizyonunu gerçekleştirmesi için eylem adımlarını belirlemek, performansını artırmak ve süreç boyunca kendisine ayna tutmasını sağlamaktır.

 

Kimler koçlarla çalışır?

 

  • Potansiyelini ortaya çıkarmak ve kişisel becerilerini geliştirmek isteyenler
  • Farklı bakış açılarını keşfetmek isteyenler
  • Başarmak ve hedeflerine ulaşmak isteyenler
  • Yaşamı daha dengeli, kaliteli ve anlamlı sürdürmek isteyenler

 

Koçla çalışmaya başladıktan sonra neler değişir?

 

  • Kendinizle ilgili farkındalık yaratırsınız.
  • Hedeflerinizi daha kolay ve etkin bir şekilde belirlersiniz.
  • Kaynaklarınızı daha etkin kullanmaya başlarsınız.
  • Öz disiplin sağlarsınız.
  • Önceliklerinizi belirlersiniz.
  • Ertelemeyi bırakırsınız.
  • Etkili adımları atmaya hemen başlarsınız.
  • Hatalarınızdan ders çıkarır, sürekli öğrenerek performansını artırırsınız.
  • İş ve özel yaşam dengenizi kurarsınız
  • Yaşamınızın lideri olursunuz.

 

YÖNETİCİ KOÇLUĞU

 

“Nasıl”ın cevabını verenin daima bir işi olur.

“Neden”in cevabını veren de daima onun lideri olur.

D.RAVITCH

 

Rekabetin fazla olduğu iş yaşamında kurumları ayakta tutan kuşkusuz yöneticilerin izlediği stratejilerdir. Aldığı kararlarda riskleri ve faydaları gözeten, kurum içi sorunlara çözüm bulan yöneticiler tüm bunları yaparken kendilerine yeterince vakit ayıramadıkları ve her soruna ayrı çözüm üretmekte zorlandıkları için bir süre sonra üretkenliklerini yitirebilirler.

 

AMAÇ:

Yöneticilere yetkinlik kazandırarak çalışanlarının ve kendisinin motivasyonunu artırmak.

Profesyonel başarıya odaklanmayı ve başarının sürdürülebilirliğini sağlamaktır.

 

YÖNETİCİ KOÇLUĞU NEDEN İŞE YARAR?

 

  • Yöneticilere esnek bir yaşam ve yönetim tarzı kazandırarak kendi potansiyellerinin farkına varmalarını sağlar.
  • Hedef belirleyerek bu hedeflere ulaşmak için çalışmayı öğretir, karar verme becerilerini artırır.
  • Yöneticilerin yaşamlarında öncelikli olan unsurları belirleyip sıralamayı sağlar.
  • Zaman ve stresi yönetmeyi öğrenmesini sağlar.
  • Sorumlulukları yerine getirmede delegasyonun önemi ve hangi işlerin kimlere delege edilebileceğinin ilgisini hayata geçirir. İyi bir özel yaşamın iş dünyasındaki başarı için önemini ve buna ayrılacak zamanın gerekliliğini benimseterek soluklanma zamanlarını da organize eder.
  • İş değişikliği durumunda yeni kuruma uyum sağlama konusunda rahatlama sağlar.
  • Yöneticilerin kurum içindeki bireysel kalitesine ve bireysel hedeflerine odaklanma ve yönlendirme becerisi kazandırır.
  • Her yöneticinin bireysel farklılıklarına göre ihtiyaç duyduğu alanlarda gelişimine katkı sağlar.
  • Yönetim ve kişisel yetkinlik (ikna kabiliyeti, ifade tarzı, stres yönetimi, iş ve özel hayatta uyumu, etkin liderlik, gelecek ve vizyon belirleme taktikleri, kişisel karakterleri öğrenmeye, yaratıcılık, koçluk yapma yetisi gibi) becerisini artırmayı sağlar.

 

 

ÖĞRENCİ KOÇLUĞU

 

Başarıya ulaşamayanların yüzde doksanı yenilgiye uğramamış, sadece pes etmiştir.”

P.MEYER

 

Öğrenci koçluğu; eğitim sürecinde doğru ve gerekli adımları atamayan, hedef belirleyemeyerek motivasyon sorunları yaşayan, harekete geçmekte zorlanan, kararlılığını sürdüremeyen öğrenciler için çok önemli bir yol arkadaşlığıdır. Onu sonuca götürmek konusunda önemli bir misyonu üstlenmektedir.

 

AMAÇ:

Öğrencinin zihinsel süreçteki başarı haritasını yapılandırmak.

Öğrencinin bilgi, birikimini ve var olan potansiyelini, sınav kaygı ve korku engelini aşıp, ortaya çıkararak kullanmasını sağlamak.

Sınavı kazanmaya odaklanmasını sağlamak.

Sınav anında duygu durum kontrolü yapabilme becerisini kazandırmak.

Sınavda zamanı yönetmek.

Eksik olduğu yönleri belirleyerek motivasyonunu artırmak, bu yönler üzerinde yapılan çalışmalarla gelişimini sağlamak.

Ders çalışma metotları ve teknikleri konusunda analiz yaparak teknik destek sağlamak.

 

KARİYER KOÇLUĞU

 

İş yaşamınızda varmak istediğiniz hedefe ulaşmak için gerekli stratejiyi kurmanıza yardım eden, istek ve hedeflerinizi ortaya çıkaran ve farklı bir bakış açısı ile sizi yönlendiren kişilere verilen isimdir. Kariyer koçu sizinle birlikte çalışmaz ya da size yaptırımlar uygulamaz. Bunu yapmak zorundasın gibi cümleler kariyer koçu ile aynı paragrafta geçmez. Kariyer koçu sadece isteklerinizi gün yüzüne çıkarır ve var olan işinizde size strateji kazanma konusunda destek sağlar. Kariyerinizde bazı belirsizlikleriniz olabilir mesela… İş değiştirme konusunda kararsız olabilirsiniz ya da atmak istediğiniz adımlar konusunda kendinize güvenmiyor olabilirsiniz. İşte kariyer koçu ihtiyacınız olan gücü size verir. İş yaşamında varmak istediğiniz noktaya gidebilmenizi, yönetmeniz gereken stratejiyi, neyi isteyip ne istemediğinizi, zaman yönetimini, kariyerinizle ilgili davranış modelinizi belirlemek için size destek olur. Aynı zamanda size yeni bir bakış açısı kazandırır ve resmi büyük çerçevede görmenizi sağlar. Bazen baktığımız halde göremediğimiz şeyler vardır hayatta. Aslında oradadır, ona bakıyoruzdur ancak göremiyoruzdur. Bunun için farklı bir bakış açısı kazanmamız gerekir ki olan biteni daha net görebilelim. İşte kariyer koçu  size bu farklı bakış açısını sunar ve olaylara tek bir yönden değil farklı açılardan bakmanızı sağlar.

 

Kimler kariyer koçu ile çalışmalıdır?

 

Kariyer koçluğu kimler için yararlıdır sorusunun yanıtını birkaç madde ile anlatalım. Aslında sadece belirli bir gruba destek sağlamaz; bu anlamda geniş bir yelpazeye sahiptir diyebiliriz.

 

İş hayatına yeni başlayacak kişiler

İşinde değişiklik yapmak isteyenler

Bir dönüm noktasının eşiğinde olanlar ve ne yapacağına karar veremeyenler

İş hayatına uzunca bir ara verdikten sonra geri dönenler

Kurumsal yaşamdan uzaklaşıp kendi işini kurmak isteyenler

Sürekli iş değiştirenler ve bu nedenle sürekli mutsuz olanlar

Emekli olmasına rağmen kabuğuna çekilmeyip üretmeye devam etmek isteyenler

 

Kariyer koçu ile çalışmanın faydaları nelerdir?

 

​Öncelikle şunu bilmek gerekir ki kariyer koçu size gereklilikler sunmaz; bu olmazsa olmaz demez ve sizi istemediğiniz bir şeye zorlamaz. Sadece içinizde var olanı gün yüzüne çıkarır. Bu bağlamda, kariyer koçu ile çalışmanın faydalarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

 

Ne yapmak istediğinizi biliyor ancak ilerleme konusunda emin adımlar atamıyorsanız kariyer koçu ile çalışmak sizi birkaç adım öteye götürebilir.

Sorunun neden kaynaklandığını bulmanızı sağlar. Tıkandığınız noktalarda size sorular sorar ve belki de farkında olmadığınız duygu ve düşüncelerinizin açığa çıkmasına yardımcı olur.

İlgi alanlarınızı, yeteneklerinizi, hayallerinizi, değerlerinizi tanımlamanıza yardım eden kariyer koçu sayesinde odaklanma güdünüz ivme kazanır. Çünkü artık ne istediğinizi biliyorsunuzdur ve odağınız bellidir.

Daha önce sözünü ettiğimiz gibi özgüven, kişiye en yakışan kıyafettir. Ancak kimi zaman dış etkenlerden kimi zaman içimizde kopan fırtınadan dolayı güven sorunu yaşayabiliriz. Biz de biliyoruzdur istersek başarabileceğimiz ama o fırtınalar yok mu, dinmesi zaman alır. İşte bu noktada kariyer koçu devreye girer ve içinizdeki sizi ortaya çıkarmak için destek olur.

Kişisel markanızı öne çıkarır diyebiliriz son maddemizde. İhtiyacınız olan kendinize güvenmek ne istediğinizi bilmek ve dahası ne istemediğinizi de bilmek. İşte bu noktada kariyer koçunun size sunduğu perspektif açılar sayesinde kendinize dışarıdan bakabilir ve kişisel markanız olan “kendiniz” için ne yapmanız gerektiğini size söyler.

 

İLİŞKİ KOÇLUĞU

 

Çevresinde bazen anlamakta zorlandığımız, gelişen ve farklılaşan ilişkilerimiz var. Eşimiz, ailemiz, iş arkadaşlarımız ve çevremizle iyi ilişkileri sürdürebilir kılmak, yaşanılan her şeyi olduğu gibi anlamak, hayattan aldığımız hazzı artıracaktır. Her ilişki de inişler ve çıkışların doğal olduğunu kabul ettiğimizde, sadece bu yönlerden hangisine gitmek istediğimize karar vermemiz ilişkinin geleceğini değiştirmemize yetecektir.

 

Her ilişkinin kendine ait bir ritmi ve bu dinamiği vardır. Doğru iletişimi sürdürebilmek bu ritmi ve dinamiği güçlü kılar. İletişimde yaşanan kaza ve kesintiler ise bu kendine özel ritmi olumsuz etkiler.

 

İlişki koçluğu seansları ilişkilerin kalitesini artırmaya odaklandığından tarafların gündeme getirdikleri iletişim (iletişim kazaları, anlaşılmama duygusu, ilişkiye bir rota çizememek, aile bireyleriyle sık sık yaşanan çatışmalar, çocukları ile yeterli iletişim kuramama) sorununa yönelik koçluk yapılır.

 

İlişkilerini eski ritmine kavuşturmak isteyen çiftelere, iş ilişkilerinde etkin iletişimi bir güç olarak kullanmak isteyen profesyonellere, aile bireyleriyle ilişkilerinde her şeyin istediği gibi gitmediğini düşünen tüm çiftlere destek olmak için buradayız.